MENU

Anonyme nettaktivister søkes for humanetisk redigering av Wikipedia

Som det ble vist til i en tidligere bloggpost, har Human-Etisk Forbund (HEF) mottatt 425.000 kroner for å lage et nettverk av anonyme aktivister som skal fremme deres kjernesaker på Internett. Det er i tillegg til den årlige statsstøtten på ca. 70 millioner kroner.

Forbundet pakket søknaden inn i den akademiske tilgjortheten de er kjent for. Ord som “kompetansebyggende seminar”, “omfattende faktabase” med “kildesikret fakta” og “naturalforpleining fra Human-Etisk Forbund”, snek seg inn.

Oslo kommune var mer ærlig i sitt svar, og sa det var nettaktivister som skulle starte en blogg samt en Facebook-gruppe:

Prosjektet Motoffensiv skal etablere et nettverk av aktivister og skribenter som imøtergår hatretorikk og ekstremisme i debatter på internett, utvikle et undervisnings-og seminaropplegg, opprette en facebook-gruppe og en faktabase/blogg til støtte for Internett-debattanter.

5713343-8519051

 

Diskriminering 

Lite skjer med prosjektet, men i fjor høst søkte HEF endelig etter en prosjektkoordinator i 25% stilling.

Utlysningen gir et innblikk i hva Motoffensiv er, og nok en gang kan vi se deler av det er et hemmelig prosjekt:

Motoffensiv er basert på frivillig arbeid med fokus på møter, seminarer og erfaringsutveksling på lukkede nettfora for å styrke kampen mot ekstreme ytringer på internett. Motoffensiv er et utvalg under styret i Oslo fylkeslag i Human-Etisk Forbund. Det opprettes nå et prosjekt på 18 måneder hvor hovedformålet er å etablere en nettportal og faktabase med artikler.

Prosjektet har alltid blitt fremstilt som inkluderende for forskjellige interessegrupper, og vedtaket fra kommunen viser det var en av forutsetningene for å motta tilskuddet:

Prosjektet er tilknyttet Human-Etisk Forbund i Oslo, og rekrutterer deltagere til redaksjon, nettvert og styringsgruppe fra akademiske fagmiljøer og sivile organisasjoner som Minotenk, Stopp hatpratbevegelsen og Norsk Folkehjelp. 

I stillingsannonsen til HEF kan man derimot lese det må en humanetiker til for å styre de andre:

Søkere må kunne identifisere seg med det humanistiske livssyn og vil bli spurt om dette i et eventuelt intervju.

En av de viktigste forutsetninger for å ha en rettferdig mulighet på arbeidsmarkedet, er at man ikke blir diskriminert. Det betyr at arbeidsgiver i et jobbintervju ikke har lov til å spørre om søkerens livssyn, eller hva som er deres politiske syn og religion.

Arbeidsgiver kan ikke innhente opplysninger om hvordan søkerne stiller seg til politiske, religiøse eller kulturelle spørsmål eller om de er medlemmer av arbeidstakerorganisasjoner.

Unntaket er dersom det er begrunnet i stillingens karakter eller det inngår i formålet for virksomheten å fremme bestemte politiske, religiøse eller kulturelle syn og stillingen er av betydning for gjennomføringen av formålet. Tilsvarende gjelder opplysninger om seksuell orientering. Dersom slike opplysninger vil bli krevd, må det framgå av utlysningen.  -Arbeidstilsynet, Forbud mot diskriminering

Men det er ingenting i stillingens karakter som begrunner diskrimineringen, slik arbeidsmiljøloven krever:

Arbeidsoppgaver

 • Etablere en nettportal og faktabase med artikler
 • Arrangere åpne møter med relevant tematikk
 • Opplæring av Motoffensiv-aktivister og andre frivillige
 • Etablere samarbeidsnettverk med relevante partnere

Av kvalifikasjoner kan vi se at søkeren bør ha gode datakunnskaper, erfaring med dataverktøy som Office og webpublisering samt god skriftlig og muntlig formuleringsevne. Paradoksalt nok oppfordrer HEF personer med erfaring fra “nettverk knyttet til aktivisme mot antirasisme og annen ikke-diskriminering” om å søke.

 

wikipedia

 

Hefipedia

En annen ting utlysningen legger vekt på er at det “er en fordel at søkeren har kjennskap til MediaWiki og/eller redigering av Wikipedia.”

Så nå skal HEF ta over Wikipedia og redigere nettsiden så den blir mer humanetisk. Det er helt forkastelig og alle som kjenner til Wikipeda vet den i stor grad er ødelagt av kommersielle interessegrupper som dette. Som en ny studie viser er det et nettsted man skal være svært forsiktig med å bruke:

Da vårt samfunn går over til Wikipedia som en primær kilde til vitenskapelig informasjon, er det viktig vi leser den kritisk og med en forståelse av at innholdet er dynamisk og utsatt for hærverk og annet lureri. –PLOS, Content Volatility of Scientific Topics in Wikipedia: A Cautionary Tale.

Dan-Raoul Miranda som er fungerende leder for Motoffensiv, er også  2. nestleder og økonomiansvarlig for HEFs søsteravdeling Skepsis. Det er en bevegelse  som for lengst har tatt over redigeringen av Wikipedia:

“Hvis du ønsker å se prangende webside makeovers og lese om Wikipedia Verdensprosjektet der vi endrer Wikipedia over hele verden, gå til vår blogg. Hvis du tror du kanskje har funnet din skeptiske lidenskap i dette prosjektet. Velkommen. Les gjennom så mye av bloggen som du kan, åpne en Wikipedia-konto, bli venn med meg på Facebook. La meg vite hva du er interessert i å gjøre og jeg skal gi deg oppgaver. Ingen erfaring er nødvendig.” –Slik manipulerer «skeptikerne» Wikipedia & Google.

Den norske Wiki-avdelingen har en svarteliste over nettsteder som det er forbudt å lenke til, og der finner man alt fra Hurtigruta.info til Pål Steigans nettsted:

Det er altså ingen tvil om at noen har satt meg på indeks, eller Index librorum prohibitorum, fortegnelse over de forbudte bøker i den katolske kirke. Men det interessante er å se hvordan dette anonyme tankepolitiet arbeider. Jeg vet jo ikke hvem denne Cavernia er, men han/hun har tydeligvis et ønske om å hindre adgangen til mine artikler. Og det går jo an å gjøre seg noen refleksjoner om motivene bak det. Dem skal jeg holde for meg sjøl inntil vi har kommet videre med denne saka. -Svartelisting av steigan.no i WikiMedia?

Samtidig som HEF skal redigere Wikipedia, skal de også lage sin egen variant – den berømte “faktabasen”  som har blitt hypet opp siden 2011.

Her er litt fra årsmeldingen til HEFs fylkeslag i Oslo i 2014:

Gruppa har i 2014 lagt mye arbeid i å utarbeide en nettside med faktabase som skal rydde opp i og avkrefte utbredte og feilaktige oppfatninger av negativ art. De planlegger lansering av ferdig nettside i starten av 2015.

Nå er det 2016, og bloggen de har “lagt mye arbeid i å utarbeide” har siden 2014 utviklet seg fra en 403.html, til dagens nye variant som er “Siden er under oppbygging”.

 

 

astroturfing

 

Astroturfing

På den positive side – Motoffensiv gir oss en unik mulighet til å få et innblikk i et fenomen som de siste årene har inntatt sosiale medier, for dette er ganske enkelt hva som kalles astroturfing.

Astroturf er en betegnelse på en falsk grasrotbevegelse, hvor aktivister eller betalte nettroll går ut i samlet flokk på sosiale medier for å skape et inntrykk av  en naturlig folkelig reaksjon mot for eksempel politikere, produkter eller hendelser. Mange ganger benytter de såkalte “sockpuppets“, hvor en person har mange falske profiler som brukes.

Fenomenet har vært tilstede i mange år, men når inntoget av sosiale medier som Facebook og Twitter kom tok astroturfing helt av. Det er en mengde studier som ser dypere på manipulasjonen, og i en TEDtalk fra den anerkjente journalisten Sharlyl Attkinsson får man et godt innblikk i hva problemet er:

Første kjennetegnene ved Astroturf grasrotbevegelse inkluderer en språkbruk som:  kvakksalver, gal,  løgner,  paranoid, pseudo og konspirasjon med mere.. Astroturfere hevder ofte å avkrefte myter som ikke er myter i det hele tatt. De bruker et ladet språk..Folk hører om at noe er myter og finner seg selv så smart at de instinktivt erklærer seg for å være for smart til å falle for det, men hva om hele nasjonen av myter i seg selv er en myte og du har latt deg lure..

Vær oppmerksom når interessene angriper ved å kontroversialisere eller angriper folks personlighet og organisasjoner rundt det –  heller enn å ta opp fakta. Det kan være Artoturf. Og mest av alt, Astroturfer har en tendens til å reservere all sine offentlige skepsis til de som eksponerer de som gjør feil i stedet for de som begår feilene.

Som hun viser til er en stor del av det relatert til redigering av Wikipedia:

Og så er det Wikipedia. Astrosurfernes drøm. Bygget som den frie encyklopedi hvor hvem som helst kan redigere virkeligheten. Det kan ikke bli mer annerledes. Anonyme Wikpedia redaktører kontrollerer og oppdaterer på vegne av særinteresser. De forbyr å reversere endringer som går mot deres agenda. De skriver og sletter informasjon i åpenbar strid med Wikipedias egne etablerte politikk. Det gjør de ustraffet og er alltid overlegne de “normale” skribentene som faktisk tror at alle kan redigere Wikipedia. Bare for å oppdage at de er utestengt fra å korrigere selv de enkleste saklige unøyaktigheter.

 

 

Det finnes flere teknikker som avslører astroturfere, men i denne omgang vil de være lett gjenkjennelig ved at de lenker til Motoffensivs blogg som da skal ha den korrekte informasjonen. Legg og merke til hva for eksempel Per-Anders Forstorp viste til i sin studie om skeptikerne, som han presenterte på Nobelmuseet i Stockholm i 2011.

Han sa den letteste måten å kjenne igjen denne grupperingen på er gjennom den «fiendtlige, moraliserende og harselerende tonen, det ensidige forsvar av den etablerte (natur) vitenskap, monopolisering av kunnskapens  metoder og intoleranse mot alternativ kunnskap.”

Vi får se, kanskje trekker Oslo kommune tilbake støtten.

Om ikke annet får vi oss en god latter av bloggen som i en utopisk fremtid vil komme – bloggen som i følge Lars Gule skal ha den korrekte informasjonen “om situasjonen i vårt land, og forsåvidt hele verden for den del.”

Vent – ikke le, for Lars Gule har sagt:

Hvis folk ler meg opp i trynet, svarer jeg med et flykick!

Ok, det siste der var bare tull… sånn nesten.

Kilde: FINN.no, Prosjektkoordinator i 25% stilling

Share this...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someoneDigg this

11 Responses to Anonyme nettaktivister søkes for humanetisk redigering av Wikipedia

 1. Hei! Normalt ville jeg ikke kommentert her, men selv om jeg ikke har noe med initiativet (unntatt som innleid reserveforedragsholder da den annonserte foredragsholderen var forhindret) eller stillingsutlysningen å gjøre tillater jeg meg å komme med en liten forklaring:

  Det er helt vanlig at arbeidsgivere som er tilknyttet en politisk eller livssynsbasert organisasjon presiserer at søkere må kunne “identifisere seg med verdiene til organisasjonen”. Dette betyr ikke nødvendigvis at du må være tilhenger av dem i ett og alt, så mye som at du må kunne gå god for dem og ikke være en uttalt motstander av dem og angripe dem i andre sammenhenger. For eksempel vil det være vanskelig å jobbe for Kirkens Nødhjelp eller andre hjelpeorganisasjoner med kristent grunnlag om du er satanist eller uttalt religionsfiendtlig ateist a la Richard Dawkins. Uten at det betyr at du forventes å stå frem og vitne om troen din som del av jobben. Jeg vil tro det for eksempel ville være helt greit å være kristen eller muslim og søke på akkurat denne jobben så lenge du selv føler du kan stå inne for å jobbe der.

  Jeg kommer ikke til å delta mer i diskusjonen utover dette.

  • Dag Fallet says:

   Hvis arbeidsgiver søker noen med et spesielt livssyn eller religion skal det begrunnes hvorfor i utlysningen. For livsyn og trossamfunn er det ikke lov til å spørre om slike ting hvis de f.eks søker etter en vaktmester. Det er ingenting i HEFs utlysning som tilsier det må være en humanetiker i denne jobben.

   En annen ting i den forbindelse er jo at dette liksom skal være et prosjekt som samarbeider med andre interessegrupper hvor flere religioner er representert. Da blir det ganske hovmodig av HEF å tror det skal en humanetiker til for å styre de andre, slik som hun muslimske lederen av Minotenk.

  • En ting jeg lurer på Færseth, er om Human-Etisk Forbund identifiserer seg med de “verdiene” du gir uttrykk for til stadighet. De “verdiene” jeg snakker om er din uredelighet i bl.a. riksmedia. Nå er katta ute av sekken, for å si det forsiktig:

   På nettavisen til Dagbladet:
   Norgespartiet – en samfunnstrussel?
   http://www.dagbladet.no/kultur/norgespartiet—en-samfunnstrussel/65359423
   “Den 13. august 2015 publiserte Dagbladet et stygt angrep mot det nystartede Norgespartiet med kronikken «Norge – et skjult diktatur». Dessverre er retorikken fra John Færseth en studie i grove usannheter og en simpel stråmannsargumentasjon. Det hele toppes med at Færseth påstår at det på Norgespartiets nettsider skal være publisert antisemittiske tekster.

   Til tross for at Færseth gjentatte ganger har lovet å legge frem dokumentasjon på de antisemittiske tekstene, har bevisene så langt glimret med sitt fravær. Påstanden var mao. en grov usannhet, antakelig fremmet for å sette Norgespartiet i et så grellt lys som mulig…”

   Avsløringen om og dokumentasjon på Færseth sin uredelighet er å finne her:

   DET JOURNALISTISKE DOPET – JOHN FÆRSETH OG DAGBLADET:
   https://rettsfarsen.wordpress.com/2016/04/26/det-journalistiske-dopet-john-faerseth-og-dagbladet/

   Til opplysning var John Færseth en av de 3 vitnene som fremmet grove usannheter under en rettssak i Sandefjord tingrett – usanne vitneutsagn som kan ha vært med å få meg urettmessig dømt – altså et grovt justismord. Hva Færseth og de tre andre vitnene sa under ed i tingretten er dokumentert her:

   JUSTISMORDET OG RETTSFARSEN:
   https://rettsfarsen.wordpress.com/2016/04/04/nettmobber-oivind-bergh-justismordet-og-rettsfarsen/

 2. Forøvrig handler det så vidt jeg har forstått ikke om å redigere Wikipedia, men om å lage sin egen Wiki. Dette er noe alle kan gjøre, eksempler er Rational Wiki, Conservapedia, Star Wars Wiki og et utall andre.

  • Dag Fallet says:

   Nja, de søker en med kunnskap om redigering av Wikipedia, noe som miljøet allerede er kjent for, så vi får se. Nå er jo mye så hemmelig her av en eller annen grunn, så man får bare gjette seg til hva slags instrukser astroturferne får på den lukkede Facebook-gruppen til Motoffensiv.

 3. sugarcube says:

  Og Færseth er en representant for motoffensivgruppa som skal fremme toleranse og bekjempe netthat? Sist jeg sjekket var han mest kjent for dette sitatet ovenfor en homofil mann på nettet:

  “Dette er ikke tomme trusler, jeg kommer til å slå inn det stygge sopertrynet ditt neste gang jeg ser deg”

 4. Shalom Rabin says:

  Selvfølgelig begår Human-etisk Forbund overgrep av Arbeidsmiljøloven, hvor de diskriminerer kristne, muslimer, jøder og religiøse til å holde seg unna stillingen som utlyses. Dette beviser vel at Human-etisk Forbund er et forbund som sprer antisemitisme, jøde og muslimhat med og holde sin rene ariske rase ren innad i Human-etisk Forbund. Jeg mener å huske at det var en av Lederne av denne motoffansivgruppen Lars Gule som skulle sprenge den jødiske befolkningen i Israel med noen kilo plastisk sprengstoff. Heldigvis ble han stoppet før han fikk sprengt det folket han hater. http://www.dagbladet.no/2014/11/28/nyheter/i_guds_navn/den_islamske_stat/krig_og_konflikter/isil/36457353/

  • Dag Fallet says:

   Dette er fra en trådstart på en Facebook-gruppe, med de nødvendige linker under https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=377420449085010&id=369732246520497:

   “Livssynsrådgiver i Human Etisk Forbund, Didrik Søderlind, har en blogg hvor han skriver under navnet Lord Bassington-Bassington. Der kan man oppleve alt fra alminneliggjøring og ros av nazi-mote, til naziflørtende musikk og anbefalinger av satanistiske bøker.

   Søderlind skriver blant annet på sin blogg at han lenge har hatt en «soft spot» for gruppen «Death in June», og de blir ofte referert til i rosende ordelag på hans blogg.
   «På nettsidene til Death in June møtes en av hodeskallen til Waffen-SS og en livsrune, et symbol som her hjemme brukes av Vigrid.” (Bergensavisen)

   I 2003 skulle Death in June spille på hulen i Bergen og da fikk Søderlinds gode venn Kristian Bjørkelo, som og er skribent for blant annet HEFs nettavis Fri Tanke og Humanisten, i oppgave å finne ut om bandet var egnet til å spille der. Han sa da til Klassekampen at han ikke fant noen problemer med det, og kalte bruken av nazi symboler for en «rituell fascinasjon».

   Julius Paltiel som var en av de få norske jøder som overlevde Auschwitz, hadde følgende å si om at Nazibandet skulle spille I Bergen:

   -Det er en skam at et studentsted setter opp et band som så åpent flørter med nazismen.”

 5. sugarcube says:

  Det er altså en slik gruppering Oslo kommune velger å sponse med 425.000 kr, mens de eldre blir innvilget nødplass på fuktskadde sykehjemsbad hvis de har flaks.

 6. Anita Brown says:

  “Prosjektet Motoffensiv skal etablere et nettverk av aktivister og skribenter som imøtegår hatretorikk og ekstremisme i debatter på internet”.

  Vi undres. Motoffensiv har blant initiativtakerne advokat Liv Torill Evenrud. Hun har forsvart i en rettsak en statsansatt havforsker, en sjikanøs nettmobber som på folkemunn heter “Nettmobber’n fra Berghen”. Uttallige skjermdumper med respektløse utsagn fra denne personen sirkuleres bredt på nettet og noen har betydelige samlinger.

  Det er ikke få som har reagert på at nettmobberen vant saken. Vedkommende er fortsatt aktiv og sprer hets på sosiale medier.

  Her er noen få av mobberens utsagn. Mange lurer på hvordan en person som visstnok innehar en respektabel stilling kan oppføre seg så respektløst:

  Om ekspolitikker Berit Ås: ”Drittkjerring!”

  ”Rævva til xx feis for 20 minutter siden”.
  Nettmobber’n fra Berghen innrømmer bruk av fake profil på Facebook:

  ” Men vi vet bedre. Våre fakeprofiler ser alt, og vi kan garantere at vi vil henge ut galskapen deres her på denne siden”
  Flere har reagert sterkt i forbindelse med dette utsagn fra nettmobberen:
  ”Rinnanjævelkvakksalvermobberpsykotrønderfaen. Jeg har blokkert ham”
  Verdensekspert, forsker på stråling som er blitt utsatt for hets av nettmobberen har uttalt:
  ”It is so utterly sad… What a tragic person… ”
  Kjent forfatter om nettmobberen:
  ”Jeg har aldri truffet vedkommende men vet at han har krenket meg ganske grovt som nettroll gjennom mange år”.

  Det er gledelig at Motoffensiv skal imøtegå hatretorikk på nettet. Det forventes selvsagt at det også fokuseres på oppførselen til Nettmobber’n fra Berghen.

 7. Vidar Gustad says:

  Veldig glad for at vi blir flere som tar opp dette begrepet, I USA har vi en artig skrue… Eller artig og artig – Den gruppen jobber med hatt han å stri med siden ca 1996. Du legger igjen endel spor etterhvert da..

  Her har dere en av tidenes verste astroturfere. Denne mannen har en sentral rolle i hvorfor vi i dag har falske Borrelia tester. Denne mannen er over hele internett og gjør alt han kan for å forvirre bildet av denne historisk tragiske handlinger. Vi jobber spesielt med å få denne fyren og flere av hans medsammensvorne tiltalt for disse forbrytelsene.

  http://www.cbsnews.com/news/the-man-with-no-work/

  Det er massive beviser for de kriminelle handlingene blant annet denne McSweegan har utført.

  The Criminal Charges Sheets 2015;

  1: ALDF-CDC Enterprise Conspires to Defraud USA in Dearborn-Vaccine Scam; see how next, in the subsequent charge sheet on patents, the very people who falsified the testing are the ones who own the patents for the bogus vaccines and test kit products:
  http://www.ohioactionlyme.org/wp-content/uploads/2015/03/ALDF-CDC-Enterprise-Conspires-to-Defraud-USA-in-Dearborn-Vaccine-Scam.pdf

  2. Lyme Disease Patents; owned by the Dearborn scammers, CDC officers, Yale in association with Corixa, Mayo Clinic and Imugen. Leaving OspA and B out of the Dearborn standard was intended to facilitate a monopoly on post-LYMErix approval on blood testing for all vector-borne disease:
  http://www.ohioactionlyme.org/wp-content/uploads/2015/02/Lyme-Disease-Patents8.pdf

  3. Lyme Disease Biomarkers; as compared to scientifically invalid psychiatric check lists. These biomarkers were identified by the very people who later said Lyme was not even a disease, and who are the same people who own the vaccine patents and falsified the testing at Dearborn:
  http://www.ohioactionlyme.org/wp-content/uploads/2015/02/Biomarkers1.pdf

  4. Patient’s Guide to NIH’s Post Sepsis Syndrome; Lyme is known to cause MS, Lupus, ALS, Cancer, stroke, etc., yet the fake Lyme vaccine, OspA, causing the same multi-system disease as “Chronic Lyme,” shows us that Post-Lyme is really NIH’s post-sepsis syndrome with the reactivated herpesviruses and is AIDS-like with the opportunistic secondary infections:
  http://www.ohioactionlyme.org/wp-content/uploads/2015/03/Patients-Guide-to-NIHs-Post-Sepsis-Syndrome.pdf

  5: The primers Shell Game; the very people who own all the patents and falsified the testing for Lyme in order to falsify the outcomes of those bogus products, use the wrong DNA to not-find Lyme or other spirochetes in humans, while using the correct DNA to patent borrelia-specific DNA:
  http://www.ohioactionlyme.org/wp-content/uploads/2015/04/150429_PCRSHELLGAME.pdf

  6: The Common Mechanisms of Fungal-Viral Damage in CFIDS, Vaccines-Autism, and “Chronic Lyme”/New Great Imitator, per the CDC and IDSA; This paper reveals the CDC’s own data on what Lyme and CFIDS are, and how immunosuppression-via-fungal contamination also explains the failed childhood vaccines, giving children the very viruses the vaccines are intended to prevent (with resultant encephalitis):
  http://www.ohioactionlyme.org/wp-content/uploads/2015/05/150430_COMMONMECHANISMS_SASH.pdf

  7: The State of Connecticut and Yale Assaulted Czech Children; with a known fake vaccine (OspA or LYMErix) just to see how serious would be the adverse events:
  http://www.ohioactionlyme.org/wp-content/uploads/2015/05/150504_ASSAULTING_CZECH_CHILDREN.pdf

  8: Simon Wessely and the abuse of Gulf War veterans, Justina Pelletier and 21st century witch trials; with scientifically valid evidence for real illness, a vast majority of post-sepsis and vaccine injured persons are slandered and libeled with invalid psychiatric terminology:
  http://www.ohioactionlyme.org/wp-content/uploads/2015/02/150509_GWI_WESSELY.pdf

Leave a Reply

%d bloggers like this: