MENU

Ytringsfrihet – vestens nye skalkeskjul

Det er fredag kveld og to dager siden angrepet mot satirebladet Charlie Hebdo i Paris. Aftenposten har akkurat publisert artikkel nummer 124 om saken. Har du blitt noe klokere?

I Pakistan går Bibi Mamana rundt i hagen sin og plukker okra sammen med barnebarna. Hun er 67 år gammel – jordmor som har hjulpet til ved hundrevis av fødsler. Mamana blir beskrevet som «tråden som holder perlene sammen» i sin landsby.

Mamana har hørt summingen i flere dager nå. Den er konstant blitt – 24 timer i døgnet.

Kvelden før lærte hun barna å lage sewaiyaan som er en tradisjonell pakistansk dessert lagd av melk, og snart skal hele familien hygge seg og spise all den gode maten de har forberedt til morgendagens feiring av den islamske høytiden eid al-adha. Den store gleden for Mamana er å se hvor spent barna er – slik som barna våre spent gleder seg til jul.

Nå er hun er ute for å se til dyrene hun har, hente litt ved og samtidig plukke frukt og grønnsaker til kveldens fest.

Summingen hun hører er fra dronefly.

2 raketter følger hverandre raskt mot bakken. Direkte treff. Mamana er blåst i filler mens hennes barnebarn ser på. Nabeela som er 8 år ser rakettene komme i full fart mot hennes bestemor. En stor eksplosjon når de treffer, og så husker ikke Nabeela mer.

Kaleem som er 18 år løper ut av huset for å hjelpe sin bestemor. Da kommer et nytt droneangrep og han blir slått bevisstløs til bakken. Ene foten blir knust og kroppen hans er full av splinter fra raketten.

Atiq som er Nabeelas far og sønnen til Mamana er ikke langt unna. Han hører eksplosjonen og løper hjem. Der ser Atiq sin mors sko ligge og han roper hennes navn mens slektninger advarer han mot å se hva som har skjedd.

Etter en liten stund finner han fragmenter av kroppen hennes spredt over et stort område hvor raketten landet. Atiq plukker opp restene av kroppen til sin mor og dekker de til.

Mustafa Qadri fra Amnesty beskriver det som et rent treff hvor Mamana ble sprengt i filler. Mens hennes barnebarn så på. Mange andre familiemedlemmer ble og skadet.

 

Bibi Mamanas barnebarn som så henne bli drept

Bibi Mamanas barnebarn som så henne bli drept

 

Hvem er terrorist – en studie i avsporing

2014 var et bra år for vestens droner. I oktober kunne USA feire angrep nummer 400 i Pakistan alene, men det var 2 379 pakistanere som ikke kunne delta i den feiringen da de var drept av dronene. Kun 12% av de drepte var fra militante organisasjoner. Land som Jemen, Somalia og Afghanistan opplever den samme terror.

Norges rolle i dette spillet er avgjørende. 11 bedrifter med full støtte fra myndighetene leverer deler og teknologi til de amerikanske terrordronene, og alt er godkjent av det norske Utenriksdepartementet før det kan eksporteres.

Tenk deg hvordan det vil være å leve under den konstante summingen fra droneflyene som venter på sitt neste mål, kanskje er det deg neste gang. Og ja, du husker godt hvordan det så ut når det skjedde med nabofamilen – eller din kjære bestemor som ble sprengt i filler.

Dette er terrorisme og 2015 ser ut til å bli et enda bedre år for dronedrap med tanke på Irak og Syria som nye mål.

Den nye rapporten som belyser situasjonen med vestens dronedrap kom ut samme dag som angrepet mot Charlie Hebdo. Kun en terroraksjon fikk plass i media.

Nå er Oslo full av folk som tegner bilder av sitt forsvar av ytringsfriheten. Angrepet i Paris har blitt satt inn i et vakuum det aldri burde ha lov å være. Et ensidig narrativ lagd av media, politikere og andre diskursryttere.

Ansvarlig for formidlingen er pressen som gir ut en endeløs mengde artikler om tragedien. Samtidig er de alle nå så tøffe og trykker tegninger fra Charlie Hebdo. Mange er rasistiske tegninger som stereotyper hvordan muslimer er.

Alt dette mens de pøser ut flotte intetsigende selvfølgeligheter om hvor viktig det er å ta vare på vår ytringsfrihet som nå er truet. Det er dønn kjedelig, blandet med en intens masse unødvendige oppdateringer om situasjonen og like unødvendig detaljinformasjon omkring angrepet. “Følg utviklingen i Paris minutt for minutt her”.

Ytringsfrihet har nå blitt en smal politisk korrekt diskurs som all dritt vesten gjør kan gjemme seg bak. Vår ytringsfrihet er truet av den muslimske verden som helt uforståelig har angrepet oss. Mediasuggesjon ved helliggjøring av våre verdier.

 

Ytringsfrihet-maskin. Den leter etter folk som ikke har nok ytringsfrihet for så å gi de litt.

Ytringsfrihet-maskin. Dronen leter etter folk som ikke har nok ytringsfrihet, for så å gi de litt

 

Politisk korrekt ytringsfrihet

Flere av de drepte i angrepet på Charlie Hebdo var kunstnere som brukte sin rett til å uttrykke seg som de ville.

Undersøkelsen «Når kunstnere vurderer ytringsfrihet i Norge, anno 2014» i regi av Fritt Ord, viser hvordan norske kunstnere opplever sin ytringsfrihet.

En tredjedel har opplevd at deres frihet til å ytre seg er innskrenket. Forfattere opplever i stor grad press på å forandre verket hvis det handler om virkelige personer, enkelte ganger med hjelp fra advokat. Av visuelle kunstnere sier 6% at de har fått brev eller e-post med truende innhold.

Hva som medfører at de føler friheten til å ytre seg blir redusert er interessant, og ikke minst symbolsk for den avsporende og snevre Charlie Hebdo-diskursen som nå har rammet Norge.

Hele 35% av norske kunstnere opplever at deres ytringsfrihet er innskrenket på grunn av meningstyrraniet som herjer. Bedre kjent som politisk korrekthet. Avvisningen av Vanessa Bairds KORO-verk under påskudd av departementsansattes ve og vel er ett av flere eksempler på dette.

 

 

Massemedia lager diskursen men det finnes alternativer

Massemedia er den klare vinneren her – vinneren av å lage en politisk korrekt diskurs hvor angrepet mot vår ytringsfrihet er hva det skal handle om.

Det kan fra de store utenlandske avisene komme en og annen god artikkel som får oss til å tenke, men i hovedsak er det kun den alternative medieverden som vil gi det deg et bredt spekter av informasjon så du kan lage unike tanker ut ifra hva som resonnerer for deg. For eksempel fra samkriss.wordpress.com:

 

«Hvordan utøver du din ytringsfrihet? Du trenger ikke gjøre noe. Du løfter opp din Je suis Charlie plakat, du står i kø i kulden for å se en dum og stygg Seth Rogen film, fordi dette er din plikt til idealet om frihet og ytringsfrihet. Frihet betyr lydighet. Er det Hegel vi leser? Du må passivt og pliktoppfyllende beundre motet til de som tør å hensynsløst satirisere alle mål. Med andre ord, de som har aksjonærer og distribusjonsnett, mens du har førti Twitter tilhengere og retten til å skrive et brev til redaktøren.»

 

«Hva gjør ytringsfrihet? Den fornærmer, og det er ikke noe slikt som en rett til å ikke bli fornærmet. Greit. Men hvorfor er det antatt at det som virkelig støter “muslimene” er kun avbildning av profeten Mohammed, at hvis alle andre ting var likeverdig så vil de fortsatt fly inn i et morderisk raseri av en avbildning? Frankrike har drept og okkupert i muslimske land siden 1830. Gjennom Europa så utsettes muslimer for diskriminerende lover og politiovervåking; utenfor Europa blir muslimer slaktet i hundrevis fra luften; Muslimske land er kastet ut i kaos og blodbad etter innfall fra en paternalistisk atlantisk elite – og alt er gjort i frihetens navn, en frihet som raskt viser seg som friheten til å håne ofrene. Slik tapperhet.

democracynow.org:

RICK MACARTHUR: If I could just quickly interrupt you, because I—to say at the end that there’s a political question here which we’re not dealing with, which I keep trying to deal with, while separating it from the principle of freedom of expression, and that is, yes, there’s a huge Western, violent Western presence in the Middle East and in the Arab world that didn’t exist 25 years ago.

TARIQ RAMADAN: And you and me, as Westerners from the United States as well as from Europe, we have to be clear: We are not going to defeat anything which has to do with violent extremism, if we are not dealing with justice, with freedom for the people, with the real reform—reformist approach in the Muslim-majority countries. And what is happening today is exactly the opposite. We have the West supporting the worst dictatorships and coming to us, as Western Muslims, say, “OK, now apologize for the consequences of what is happening.” So, we should stand to principles, but we cannot avoid talking about the big picture, and a political one is essential.

 

Den steriotyiske griske jøde

Den stereotyiske griske jøde

 

Den akseptable diskurs

Rop høyt om at det er ytringsfriheten som er rammet, fra en barbarisk religion eller radikaliserte muslimske miljøer som vi må slå ned på. Angrip deres angrep på våres ytringsfrihet. Gjerne med rasistiske tegninger hvor de fremstilles som stereotypene vi har i våre ignorante fordommer. Tegninger hvor de blir skutt gjennom Koranen med ord som «Koranen er dritt. Den stopper ikke kuler».

Men ignorer at det er vestens behandling av muslimer som fører til radikalisering. Snakk ikke om alle krigene vi gjennomfører i land med muslimsk dominans. Nevn ikke systematisk tortur som blir brukt mot de av våre allierte, eller bilder av soldater som pisser på nakne muslimske fanger. Flytt heller ikke fokus over til den evindelige dobbeltmoralen om hvem du kan kritisere eller ikke på denne måten. Våre varslere som blir arrestert og fengslet bør du ikke nevne.

Kun muslimer må stå frem å beklage – gi beskjed om at de ikke er noen kaldblodige psykopater som aksepterer at 3 stykker fra deres religion utfører en slik  barbarisk handling vi så mot Charlie Hebdo. Men når en gal person fra vår kultur går berserk i en drapsorgie, kan du bare slappe av – det er unødvendig å si fra at vi i vesten tar avstand fra slike terroraksjoner. Det er jo en selvfølge at vi ikke er slik,

Kanskje det nå er på tide å engasjere seg i en saklig debatt om “krigen mot terror” som vesten har har lagd“, skriver Alain Gresh fra Le Monde Diplomatique. Han nevner i fleng hva den kampanjen er: Voldelige aksjoner rundt om i verden, finne rettferdiggjøring for angrep på frihet, ny anti-terrorlovgivning, forverring av sekteriske spenninger, mer støtte til Midtøstens diktaturer og så videre. Er det ikke på tide vi endrer våre metoder, spør Gresh.

Noen i de politiske eliter må ha vett til å endre stemningen av krig og hat, se på hva vi gjør, ha mot nok til å si at vi må legge ned våpnene og snakke sammen så vi kan få en slutt på dette. Vi må gjøre noe annerledes for det vi gjør nå fungerer ikke. Hvis ikke – spenn deg fast for hva du har i vente.

Over huset hvor Nabeela bor kan den evindelige summingen fra dronefly fortsatt høres.

 

Share this...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someoneDigg this

2 Responses to Ytringsfrihet – vestens nye skalkeskjul

 1. Thor Fornes says:

  Veldig bra artikkel..Kudos

 2. smurfen11 says:

  Det blir mer en patetisk når verdens verste terrorister står frem og skal fordømme terror ….. Det var kun en 17 år gammel jente fra Pakistan som hadde mot nok til å kalle Obama for en jævla terrorist som skal gi faen i å terrorbombe Pakistanske barn med Raptor og Predator droner utstyrt med hellfire raketter,
  Pakistanske barn tørr ikke dra på skolen i frykt for Obama terrorbomber, de skriver plakater som de legger på sine tak der det står: I dette huset bor det barn … uten at Obama bryr seg om det ..

  Droner daler ned i skjul

  http://nyemeninger.no/alle_meninger/cat1003/subcat1013/thread307655/

  Tusen takk for ny og flott artikkel. 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: