MENU

Forskning viser ateister ikke eksisterer

I gamle dager var ateister som folk flest. De var avslappet og lot være å fanatisk misjonere sin tro mens de samtidig med undring og håp gjerne prøvde ut en alternativ helsebehandling, eller kanskje leste litt litt østens mystikk i søken etter svar på hva livet er. Slik er det ikke lengre da vi har fått en ny type ateister som hvor de enn ferdes må fortelle de andre at de tar feil og er irrasjonelle med en tankegang som ikke helt henger på greip.

Julen er en forvirrende tid for de nye ateistene – skal de tillate seg å slappe av eller må hele pakka debunkes som en irrasjonell fest til ære for tanker som ikke burde finnes i et moderne sinn?

Marius Lien skrev det så godt i sin  artikkel «på toppen av verden», hvor han forteller om “hvordan verdens mest irriterende mennesker kommer på banen igjen”:

I adventstiden kommer de. De sureste og tverreste kronikkene og kommentarene, skrevet av de sureste og tverreste folkene i Norge: Ateistene. Innholdet i uttalelsene er det samme år etter år. Jula er egentlig ikke en kristen høytid. Juleevangeliet er et ran. Kirkegjengerne på julaften er en gjeng ryggesløse blautfisker. Jesus en banditt. Og det verste av alt: Han ble ikke født på julaften en gang.

I år intet unntak i så måte – sekulær humanister og de nye ateistene er igjen i full sving med å debunke julenissen for sine barn. Samtidig fyller de sine hjem med nisser og henger engler på juletreet, mens barna i tørre ordelag blir fortalt at fantasifigurene de omgir seg med ikke finnes.

 

 

Men så har det seg slik at forskere for lengst har debunka eksistensen av disse selvhøytidelige ateistene.

Som nettsiden Science20 viser til finnes det en mengde forskning som forteller at det ateistiske livs dødssynet er umulig – deres tilværelse er ikke forbi kun etter døden slik som trosretningen hevder – den ikke-eksisterende tilværelsen er nemlig en permanent tilstand som og gjelder før deres bortgang. Ateister finnes ikke.

Kognitive forskere blir stadig mer klar over at metafysiske syn på virkeligheten rundt oss er så dypt inngrodd i tankeprosesser de umulig kan slettes, noe som den ihuga ateisten Graham Lawton skriver om i New Scientist.

Han sier ateisme er umulig på grunn av måten mennesker tenker, og henviser til studier som viser at selv folk som hevder å være forpliktete ateister stilltiende holder religiøs tro, for eksempel eksistensen av en udødelig sjel.

I følge en rekke studier innen samfunnsvitenskap så er ateister ofte troende. Pew forum viste i 2012 gjennom sin undersøkelse “Religion and the Unaffiliated” at 38% av ateister i USA trodde på gud eller en høyere makt.

I England viste en undersøkelse fra den kristne tenketanken Theos i 2013 at kun 13% var enige i dette utsagnet: “Mennesker er utelukkende materielle vesener uten åndelig element”, og av ateister var kun 39%  enig i det. Over 75% av den generelle befolkningen var enige i at “det finnes ting som vi ikke kan forklare gjennom vitenskap eller andre midler.

 

Atheist-Christmas-007 (1)

 

 

Theos sier at den uforsonlige ateismen av typen som Richard Dawkins messer ut har lite folkelig appell, til tross for den høye medieprofilen den har fått de siste årene. Elizabeth Oldfield som er direktør for Theos skriver at det “bemerkelsesverdige er at de samme stemmene ikke har klart å overbevise oss om at mennesker er utelukkende materielle vesener, uten åndelig element”.

Over 40% av de som var med i Theos undersøkelse hadde en eller annen gang vært med på åndelige ting som enten auralesing eller eller Reiki, noe som forteller at menneskets søken etter åndelige verdier er stor. Disse tallene var omtrent de samme hos religiøse som hos ateister.

Undersøkelser viser og at de som slutter i en organisert religiøs gruppering som oftest ikke blir ateister men derimot blir værende i en modell hvor universet har en mening for mennesker.

Pascal Boyer skriver i det vitenskapelige tidsskriftet Nature at vi har mange kognitive egenskaper som predisponerer oss til å tro, og legger til at “folk er kun klar over noen av deres religiøse ideer.”

Samtidig sier forskere at “usynlige venner” er ikke noe som kun barn forholder seg til. Vi har alle disse vennene som vi gjerne møter i indre dialoger. Hva vi opplever blir fortalt til en ikke-eksisterende lytter som kan være en vi kjenner, Buddha eller ingen spesiell person.

– Fra barndommen av så danner folk varige, stabile og viktige relasjoner med fiktive karakterer, imaginære venner, avdøde slektninger, usynlige helter og fantasivenner, sier Boyer som selv er ateist.

 

 

Liens artikkel i Morgenbladet har siden den kom ut i 2011 blitt fast juletradisjon å humre seg gjennom for kritikerne av den iskalde, militante og misjonerende  nyateismen . Du vet, den ateismen vi finner hos deres kirkesamfunn Human Etisk Forbund, der hvor alle tradisjoner skal bort. Julesanger med religiøst innhold – det er fali det.

Og ja, kom ikke å fortell dem at noe ved jula er religiøst i sin opprinnelse – for ateistene er dette the Great Christmas Swindle:

Som filosof Lars Gule i Klassekampen på lille julaften i fjor, da han i artikkelen «Jól for alle» skrev: «Det er uhistorisk eller uvitende når mange påstår at jula er en kristen høytid.» Eller kunsthistoriker Daniel Johansen i Adresseavisen dagen etter, som skrev omtrent det samme.

 

Jula er egentlig en norrøn tradisjon, må vite. En stor, hedensk midtvintersfest. Der man under juleblotet drakk og koste seg til ære for gudekobbelet. Der både julegrisen, julebukken, julekaka og julekalenderen kan knyttes til Frøy, Odin, Tor eller en av de andre. The Great Christmas Swindle blir snart avslørt igjen. Følg med i din faste avis for å se hvem som står bak detektivarbeidet denne gangen. Er det en humanetiker, en ateist, eller kanskje en som er begge deler?

 

Men for andre så er det helt greit, vi tåler en dose religiøsitet i jula selv om vi ikke nødvendigvis tror på det.

Ateister vil blånekte på at de innerst inne er religiøse, men prøv å spill Bachs Juleoratorium for dem og se hva som skjer.  Som Marius Lien skriver så er “det er umulig ikke å bli litt religiøs når man hører det. Bortsett fra, selvfølgelig, hvis man er blant disse aller, aller sureste. Men de kjenner nok at det rykker litt, de også.

God Jul.

 

BizarroAtheistXmas_xlarge

Share this...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someoneDigg this

One Response to Forskning viser ateister ikke eksisterer

  1. Jon Langvik-Hansen says:

    Du sier at ateismen er umulig, fordi religiøsitet er dypt forankret i vårt kognitive apparat. Det betyr at vi har religiøse opplevelser, men det betyr jo ikke nødvendigvis at det finnes en Gud eller flere? Det er det siste ateismen tar stilling til og avviser. Menneskenes religiøsitet har kanskje heller sitt opphav i det at det styrket vår gruppetilhørighet og ga oss økt overlevelsesevne i stammesamfunnene vi har vårt opphav i.

Leave a Reply

%d bloggers like this: